maanantai 16. marraskuuta 2009

Kokkailua


Laitanpa tänään vielä maininnan tämänpäiväisestä ruoasta.

Ostinpa pari viikkoa sitten marinoimattomia kanankoipia, jotka tyrkkäsin pakkaseen ja tänään päätin, että on niiden aika. Metsästin jonkinlaista ohjetta niiden maustamiseen ja lopulta päädyin tunkemaan valkosipulinkynsiä koipinahan alle ja maustuttamaan paprika-timjami-suolattua kanaa jääkaapissa pari tuntia. Nyt se muhii uunissa chilipapu-riisipedillä, ja jännityksellä odotan lopputulosta. Toivottavasti tulee syötävää.

Kanan säätämisessä meni lopulta kuitenkin niin kauan, että ehti tulla jo nälkä, joten väsäsin välipalaksi jälleen monia iltojani ilahduttaneen mozzarellasalaatin. Tänään olinkin ovela ja tyrkkäsin mozzarellat tomaatin väliin leikkaamatta tomaattia kappaleiksi ja tittididii - siitä tuli toukka! Koska tarjoilu on puoliruokaa, aion jatkossa tehdä näin aina :D Vartokaa äiti ja muut vierailijat, mun luona ei tästä eespäin muuta syödäkkään kun salaattitoukkia (no okei, ehkä gnocchia).
Olen kehittänyt kokkailusta itselleni uuden miellyttävän harrastuksen, vaikka meinaankin jumittaa täällä kehittämäni tomaatti-herkkusieni-sipuli-pastan parissa. Yhdistelmä on niin hyvä ja yksinkertainen (ja kevyt), että suorastaan ihmettelen, miksen aikaisemmin ole tätä keksinyt. Jos joku sattuu miettimään, että mitä helppoa ja edullista ja hyvää saisi kaapin antimista aikaiseksi, laitan reseptin ihan siltävaruin, että muillekaan ei ole tullut aikaisemmin mieleen.

tästä tulee noin kaksi annosta (toinen masuun, toinen jääkaappiin) ja valmistuu vartissa:

pastaa (esim. 4 kerää tagliatelleä)
1 dl paloiteltuja herkkusieniä (tuoreita nam, purkkikin kelpaa)
1 pieni sipuli
1 kynsi valkosipulia
1-2 tomaattia (voi toki käyttää myös jotain säilykevaihtoehtoa jos sellaista löytyy, itse en oo vielä sellasta testannut)
valkopippuria
mustapippuria
basilikaa
1 dl pastakastiketta (mm. tomaatti-basilika hyväksihavaittu)

jos ei laske kaloreita turhan tarkkaan niin ehdottomasti:
1/2 dl juustoa (mozzarellaa paloina tai esim. emmentalia raasteena)

oliiviöljyä paistamiseen

1. Ensin laitetaan vesi kiehumaan, pilkotaan sipuli pannulle paistumaan öljyn kanssa ja heitetään pasta kiehuvaan veteen (pikkuriikkisen suolaa, muista valmiskastikkeen suolapitoisuus!).

2. Kun sipuli on kuullottunut, laitetaan sen kaveriksi pannulle murskattu valkosipuli ja herkkusienet. Näitä kannattaa paistaa jonkun aikaa, että herkkusienet pehmenevät ja kypsyvät ja valkosipulin maku ehtii pehmetä.

3. Tällä välin pilkotaan tomaatti, joka pistetään pannulle viimeiseksi. Mukaan ripsaistaan valko- ja mustapippuria (täällä mulla on sitä sekoituksena, eli siksi oon laittanu molempia) ja basilikaa sekä maun mukaan muita mausteita jos tykkää. Kannattaa siis kuitenkin huomioida, että valmiskastikkeessa on jo vaikka mitä, eikä suolaa kannata lisäillä juuri lainkaan.

4. Kun tomaatit on pehmenneet ja pasta kypsynyt, kumotaan pannulta kaikki huuhdellun pastan joukkoon kattilaan ja lisätään puoli purkkia (säästeliäästi, opiskelijoita kun ollaan :D ) pastakastiketta. Käännetään levyltä virta pois, mutta annetaan sekoituksen vielä lämmitä kastikkeen kanssa muutama minuutti. Muistetaan sekoittaa!

5. Raastetaaan juusto ja sekoitetaan pastan joukkoon (missä se ihanasti sulaa venyväksi) tai ripotellaan erikseen annosten päälle. Voila!

Harhaanjohtavasti mulla on kuva salaattitoukasta muttei reseptin pastasta. Mutta se nyt näyttää siltä niinkun olettaa saattaa, tomaattiselta pastalta :D

Näyttää siltä, että itsekin turvaudun tähän reseptiin tänään, sillä havaitsin juuri uunin hajonneen. Nyt pitää enää keksiä mitä tehdä haalealla kanalla. Koitan höyryttää sen kypsäksi tai jotain... Kuluu se aika näinkin :D